19 verdachten naar rechter wegens corruptie

Negentien verdachten zijn naar de Brugse strafrechtbank doorverwezen wegens mogelijke corruptie bij het verlenen van bouwvergunningen.
Het dossier rond mogelijke corruptie bij het verlenen van bouwvergunningen in West-Vlaanderen zit terug in een stroomversnelling.
De negentien betrokkenen werden in mei vorig jaar door de raadkamer van Brugge naar de rechter doorverwezen, maar negen van hen tekenden beroep aan tegen die beslissing.
De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent heeft dit beroep gisteren afgewezen als ongegrond.
Het dossier draait rond voordelen die gegeven en ontvangen zouden zijn in ruil voor stedenbouwkundige vergunningen.
Ambtenaren, gemeentepersoneel en politici zouden zich met etentjes, reizen en geld hebben laten beïnvloeden door projectontwikkelaars.

In het rijtje van beklaagden bevinden zich naast projectontwikkelaars en ambtenaren van Stedenbouw West-Vlaanderen ook heel wat hooggeplaatste figuren waaronder de geschorste gemeentesecretaris Marc Verhaeghe van Knokke-Heist, huidig burgemeester Lode Morlion en oud-burgemeester Frans Vanheule van Lo-Reninge, ex-directeur van Compagnie Het Zoute Walter Jacobs uit Brasschaat en oud-burgemeester Noël Demeulenaere uit Wielsbeke.

De betrokkenen riskeren zware celstraffen voor de misdrijven die hen ten laste worden gelegd', zegt advocaat Victor Petitat.
Een definitieve uitspraak in de zaak kan nog jaren op zich laten wachten, want de betrokkenen kunnen nog cassatieberoep aantekenen en daarna kunnen ze nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen.