Luc Bellings, ‘de schrik van de kusthoreca’, bundelt beste brasserieën aan zee.

Datum

Keuze

“Deze adresjes zijn van goudwaarde voor levensgenieters”
In de zomer is hij als recensent van Het Laatste Nieuws de schrik van de kusthoreca.
Zijn ongezouten mening kan hard aankomen, maar evengoed levens veranderen – denk aan de perfecte garnaalkroketten van Madam Kroket in Oostende.
Nu bundelt de sterren chef de beste adresjes aan de Noordzee in een overzichtelijke gids.
Mét Knokke-Heist als hofleverancier.
“Het is een ode aan alle zaken waar ik genoot van culinaire pareltjes.”

Een godsgeschenk voor de ene, een kwelduivel voor de andere: Luc Bellings beroert al meer dan 10 zomers de gemoederen aan de Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen in Het Laatste Nieuws zijn een ‘must read’ voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche. Bellings deelt ook regelmatig een ‘0' uit, wat hem niet in dank wordt afgenomen. 


Stielbedervers
“Ik heb zaken doen vollopen, ik heb zaken doen leeglopen”, beseft de chef-kok.
“Al was het mij daar nooit om te doen. Ik wilde vooral de culinaire weelde aan onze Belgische kust in de verf zetten. Maar ik wilde evengoed waarschuwen voor de stielbedervers.
De verkopers van brol die denken dat je met een microgolf culinaire wonderen kan verrichten." 
 

Hofleverancier
Maar als het goed is, mag het dus ook gezegd worden.
En dat doet Bellings nu in een overzichtelijke gids: de beste brasserieën aan de Belgische kust.
Klassieke namen, verborgen pareltjes...
Vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne.
De sterren chef selecteerde alles samen 62 horecazaken.
Daarin doet Knokke-Heist zijn reputatie als culinaire trekpleister alle eer aan, want maar liefst 28 adresjes bevinden zich in de kustgemeente.

In de gids maakt Bellings ook een selectie van zijn tien favoriete eetadresjes aan zee.
Zaken die er net ietsje meer uitspringen qua sfeer, een evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding hebben en vooral de allerbeste producten aanbieden.
“Zie het als een ode aan alle horecazaken waar ik genoten heb van culinaire pareltjes, een attente bediening, een aangenaam interieur, een correcte prijs-kwaliteitverhouding.
Adresjes van goudwaarde voor levensgenieters”, omschrijft Bellings zijn keuze in de gids.
Ook hier is Knokke-Heist hofleverancier met drie zaken: de Bristol in Heist, de Kruier in Ramskapelle en Bistro Jett in Westkapelle.

Burgemeester Piet De Groote reageert enthousiast op de erkenning van Bellings.
“Dat Knokke-Heist het walhalla van de topgastronomie is, bewezen de talrijke sterren van Michelin en koksmutsen van Gault&Millau al.
Nu is ook sterrenchef Luc Bellings zo gul om zijn felbegeerde vorken uit te delen aan onze Knokke-Heistse horecazaken.
Het bewijst dat onze badplaats, op het vlak van populaire eet- en drankhuizen die voor ieders beurs toegankelijk zijn, kan uitpakken met een rijk gevarieerd en hoog kwalitatief aanbod.
Dit stemt perfect overeen met onze beleidsvisie om op alle domeinen de lat hoog te leggen en te streven naar absolute exclusiviteit”, zegt De Groote. 

‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ is te koop in de boekhandel.