413 openstaande vacatures, maar nauwelijks kandidaten

Datum

Dat de horeca binnenkort eindelijk terug volledig open mag is goed nieuws, maar tegelijkertijd zitten veel zaakvoerders met de handen in het haar.
Het vinden van geschikt personeel liep voor corona al moeilijk, maar tijdens de loc down zijn veel medewerkers uitgeweken naar andere sectoren.
Er zijn momenteel een pak vacatures, maar vaak komt er geen enkele reactie op, getuigen werkgevers.

Het probleem in de horecasector is vooral de instroom.
"In de zaal kan je iemand die het echt wil doen nog opleiden op enkele maanden tijd, maar in de keuken ben je niets met personeel zonder ervaring", zegt Luc Deklerck van Horeca Middenkust.
En die mensen hebben tijdens de loc down vaak andere oorden gekozen.
"Veel medewerkers hebben de voorbije maanden geproefd van een leven waarbij ze 's avonds en in het weekend thuis zijn bij partner en kinderen en ze komen niet meer terug naar het drukke leven van de horeca. Zeker aan de kust zijn de weekends enorm druk en mensen willen net dan meer tijd met hun gezin doorbrengen.
Enkel de mensen die het echt doen met passie voor het vak, blijven over."

Bij Vincent Opstal van horeca Knokke-Heist horen we bijna hetzelfde verhaal.
"Er zijn traditioneel veel vacatures in Knokke-Heist.
Onze gemeente heeft nu eenmaal veel horeca en in deze periode van het jaar zijn er traditioneel veel vacatures.
Maar sinds corona zijn het er wel een pak meer, daar bestaat geen twijfel over.
Zelfs de grote restaurants die normaal geen personeelsproblemen hebben, zoeken nu mensen.
Het probleem is dat veel horecamensen zich hebben bijgeschoold tijdens de loc down of zelfs volledig van job zijn veranderd.
Die zijn niet meer zo happig om terug te keren."


Minder capaciteit
Dat laatste merkt ook Jimmy Sper van Bistro Boudoir in de Lippenslaan.
Hij is naarstig op zoek naar een hulpkok én kelner.
"Fulltime", zegt Jimmy. "
De vorige hulpkok en kelner zijn tijdens de coronacrisis gaan werken in een supermarkt en keren niet meer terug.
Ik moet dus op zoek naar vervanging.
Maar ik weet goed genoeg: iedereen zoekt momenteel personeel. In Knokke-Heist én aan de kust."

Jimmy gebruikt verschillende manieren om zijn vacature te verspreiden, maar vond vooralsnog geen geschikt personeel.
"Het is moeilijk werken op deze manier. Nu lukt het nog omdat enkel de terrassen open zijn.
Eenmaal we binnen ook weer mensen mogen ontvangen, zal het wél heel moeilijk worden.
In het slechtste geval moeten we onze capaciteit verminderen, maar laat ons vooral hopen dat het zo'n vaart niet loopt", aldus Jimmy, die in jobstudenten geen oplossing ziet op langere termijn.
"Bovendien moet je ze nog alles aanleren. Dat vraagt veel tijd en energie.
En eenmaal ze alles kunnen, zijn ze weer weg."


De cijfers
Bij de VDAB stonden er in april nog 413 vacatures open in de horecasector, volgens de officiële cijfers van Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst.
Als je nu op zoek gaat naar vacatures op de website van de VDAB zie je dat er sinds de aankondiging van de versoepeling nog heel wat jobs zijn bijgekomen gaande van afwassers, barmedewerkers, kelners, hulpkoks, chef-koks tot een verantwoordelijke van een ontbijtzaak.
De VDAB kreeg in totaal 1.322 vacatures binnen in de afgelopen 12 maanden (tot en met april 2021).
In dezelfde periode vorig jaar waren er dat 1.848.
De lange loc down van de voorbije maanden heeft de cijfers weliswaar beïnvloed.

Keuze