Wanneer de waarheid kwetst

zaterdag, 27 september, 2014

Afgelopen donderdagavond liep het debat geanimeerd op in de gemeenteraad.
Nogmaals wordt duidelijk dat het huidige gemeentebestuur met aan het hoofd Leopold Lippens geen kritiek van de oppositie duld.
De tijd dat er nauwelijks of geen oppositie was in de gemeenteraad is verleden tijd.
Met het succes van de N-VA bij de laatste gemeenteverkiezingen is hier duidelijk verandering in gekomen.
Nochtans kan kritiek opbouwend zijn als je er tenminste wil naar luisteren. Maar nogmaals denkt L. Lippens dat hij het altijd bij het rechte eind heeft en dan ook niet is opgezet met tegenspraak over zijn beleid.
Dit werd alweer snel duidelijk toen de vragen van de N-VA gingen over de projectzone Elizabetlaan/Heldenplein, het ontslag van de korpschef en de toekomst van de helihaven.
Maar met het laatste punt op de agenda van de openbare zitting ontplofte Leopold Lippens en verliet hij kwaad de gemeenteraad. Dit was de eerste keer sinds hij als burgemeester werd aangesteld.

Het conflict.

N-VA lid Luc Dieltiens interpelleerde burgemeester Lippens over het BUGIA-project, waarbij de gemeente een krantenwinkel in het Zoute kocht om die weer door te verhuren. 
De burgemeester wordt verweten dat hij met gemeenschapsgeld niet de gemeenschappelijke belangen dient, maar de persoonlijke belangen, met nadruk op meervoud. 
Met deze aankoop van 1,85 miljoen dient hij het belang van een kleine groep individuen uit het Zoute, maar zeker niet het belang van alle inwoners van Knokke-Heist.

Lippens en de leden van zijn partij Gemeentebelangen vonden dat Dieltens hiermee de burgemeester persoonlijk beschuldigde van belangenvermenging. 
Lippens zei dat hij die beschuldigingen niet nam, stond daarna op en verliet prompt de raadszaal. 
Alle andere leden van meerderheidspartij Gemeentebelangen konden dan ook niet anders als op te stappen. Daarop werd de zitting verdaagd.
Lippens is schijnbaar op zijn tenen getrapt en verklaarde dat hij het juridisch ging laten onderzoeken of hij klacht tegen Luc Dieltins kon neerleggen.
Dieltins is niet onder de indruk, en gelijk heeft hij. Hij zal zijn mening en overtuiging naar voren blijven brengen, constructieve suggesties doen en alternatieven voorstellen.
Het probleem is dat debat niet mogelijk is in Knokke-Heist. Men doet de moeite nog niet om te luisteren. Hoog tijd voor verandering.