Strand van Knokke-Heist krijgt er 800.000 kubieke meter zand bij.

dinsdag, 5 januari, 2021

Het strand van Knokke-Heist krijgt de komende maanden 800.000 kubieke meter extra zand.
Da’s vergelijkbaar met ruim 110.000 volle vrachtwagens.
De zandopspuitingen moeten het strand herstellen na de winterstormen en klaar zijn tegen de paasvakantie. Burgemeester Leopold Lippens laat daarom uitzonderlijk toe dat er 24 uur op 24 wordt gewerkt.

Leopold Lippens staat tot 30 april aan de Tijdelijke Handelsvennootschap Noordzee en Kust uitzonderlijk een werkregime van 24/24 uur en zeven dagen per week toe om de werkzaamheden grondig voor te bereiden en tijdig klaar te krijgen.
Na verscheidene jaren met kleine opspuitingen van ongeveer 200.000 kubieke meter en in 2020 ook een vooroeversuppletie van 2,9 miljoen kubieke meter met baggerzand uit Terneuzen, gebeurt er nu in 2021 een grote zandaanvoer van 800.000 kubieke meter.
Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) heeft beslist om te starten in Duinbergen waar er geen vooroeversuppletie kan uitgevoerd worden. 

Vanaf woensdag start de inrichting van de werfzone in de Baai van Heist en de evenementensite ter hoogte van de Meerlaan.
Het parkeren op de Zeedijk wordt tot een minimum beperkt doordat er een parkeerplaats op het strand wordt ingericht.
Vanaf maandag 18 januari wordt het nodige materiaal aangevoerd vanaf de Henri Victor Wolvensstraat in de haven van Zeebrugge en de Meerlaan in Knokke-Heist.
Er wordt vanuit het Brittanniadok een leiding gelegd over het hele strand via de Baai van Heist tot net voorbij stranduitbating Duin 45 waar de opspuiting zal starten.
Daarna schuiven de werkzaamheden op het strand stelselmatig op tot net voorbij de Zeerobbenlaan.

Sleephopperzuiger
De sleephopperzuiger Pedro Alvares Cabral ligt vanaf 26 februari voor anker in het Brittanniadok in de haven van Zeebrugge.
Vanuit het schip vertrekt een persleiding over de Baai van Heist naar het strand van Duinbergen.
Hierdoor zijn de zandopspuitingen iets minder afhankelijk van het getij. 

Het opspuiten zal ongeveer vijf weken in beslag nemen.
Volgend jaar plant MDK nog een grote zandsuppletie van 2,4 miljoen kubieke meter op het strand van Knokke-Heist vanaf het Rubensplein tot aan de lekkerbek in het Zoute.

  • Algemeen

    Nieuwsberichten over algemene zaken