Protest in Cadzand tegen Knokse bouwplannen.

dinsdag, 22 september, 2009

Plannen Compagnie du Zoute niet overal bejubeld.

Net over de grens wordt verdeeld gereageerd over de plannen voor een nieuw project van Compagnie Het Zoute in Cadzand.
De Compagnie investeert er de komende jaren in de bouw van appartementen in de stijl van Knokke.
«Maar wij willen helemaal geen tweede Knokke zijn, reageert Marijn de Grip. Er loopt intussen een klacht bij de Raad van state.
Compagnie Het Zoute, de private vastgoedmaatschappij van de familie Lippens, gaat de komende jaren 30 tot 35 miljoen euro investeren in de bouw van appartementen in Cadzand, op een boogscheut van Knokke aan de andere kant van het Zwin.

In Sluis steken ze niet onder stoelen of banken dat ze van Cadzand een modernere badplaats willen maken.
Daarom willen we de komende jaren de badplaats opwaarderen. De gemeente zal haar natuurlijke karakter behouden.
De komende jaren worden hier aan de boulevard zes grote appartementencomplexen gebouwd en komt er een nieuw recreatiepark Cavelot met daarin 435 kwaliteitsvolle vakantiewoningen, zegt wethouder toerisme Maria le Roy.

Volgens Leopold Lippens, burgemeester van Knokke,Heist, kan de Compagnie als katalysator dienen om de regio rond Cadzand nieuwe mogelijkheden te geven.
Het eerste project Duinhof-Zuid telt 131 appartementen verdeeld over zes gebouwen en een ondergrondse parkeergarage voor 181 auto's.
Net die plannen zorgen voor wrevel bij de handelaars in Cadzand-Bad. De bouw zou starten in de lente van 2010.
Discotheek Joy en enkele strandpaviljoenen dienden al een klacht in bij de Raad van State in Den Haag omdat met het project 200 parkeerplaatsen verloren zouden gaan. Maar ook andere handelaars staan niet te juichen.

Jammer dat de gemeente de kans niet geeft aan 19 lokale architecten om een fris plan op tafel te leggen», zegt Marijn de Grip van strandartikelen Montezza, dat zich aan de overzijde van het nieuwe project bevindt. Cadzand beschikt over 750 parkeerplaatsen. Wij moeten het hier hebben van de dagjestoeristen die hier gemakkelijk hun auto kwijt kunnen.
Cadzand is aantrekkelijk, omdat de parkings hier op enkele meters van het strand liggen. Straks wordt dit misschien een probleem, zegt Grip.
Hij betreurt dat de lokale handelaars geen inspraak kregen in het nieuwe gezicht van de badplaats.

Pieter de Keuninck van Camping Welgelegen treedt hem bij.
Zeeuws-Vlaanderen moet zijn eigenheid behouden. We moeten ons net onderscheiden van andere badplaatsen», vindt de Keuninck.
Dat Cadzand nood heeft aan een opfrisbeurt, steken de handelaars niet onder stoelen of banken.
Natuurlijk, maar dat moet gebeuren met het nodige respect voor onze herkenningspunten zeggen ze.