Vrij, maar contact met zoontje blijft verboden

Datum

Een jonge moeder uit Knokke-Heist is door de Brugse onderzoeksrechter voorwaardelijk vrijgelaten na een poging tot gifmoord op haar zoontje van 7 maanden.
Hoewel Eline D. (21) de feiten nog steeds ontkent, mocht ze toch de gevangenis verlaten.
Met haar kind mag ze voorlopig geen contact hebben.

De vrijlating van Eline D. (21) uit Knokke dateert al van 16 augustus, maar raakte gisteren pas bekend na de zitting van de raadkamer in Brugge.
De jonge vrouw vroeg er haar voorwaarden aan te passen, zodat ze haar zoontje O. zou kunnen zien onder begeleiding.
De raadkamer wees haar verzoek evenwel meteen af.
Het contactverbod was één van de voorwaarden die de onderzoeksrechter Eline D. oplegde bij haar vrijlating afgelopen zomer.
De vrouw zou ook therapie volgen, al weigert haar advocaat dat te bevestigen.

De vrijlating van D. komt eerder als een verrassing.
Ze ontkent immers nog steeds dat ze haar zoontje dit voorjaar probeerde om het leven te brengen. Op 12 maart bracht de moeder haar kind zelf binnen op de spoedafdeling van het AZ Zeno in Knokke. O. was onderweg bewusteloos geraakt en leek niet meer te ademen.
De spoedartsen dachten in eerste instantie aan het shakenbabysyndroom en beslisten het jongetje ’s nachts nog naar het UZ in Gent te brengen.
Daar troffen de artsen sporen van Haldol aan in z’n bloed: een product dat onder meer in rusthuizen en gevangenissen wordt gebruikt om psychoses te behandelen.
Zowel Eline D. als haar ex-vriend werden opgepakt.
Het koppel ging in januari uit elkaar.
De man mocht beschikken, maar de moeder van het kind werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van poging tot gifmoord.
Als verzorgster in een rusthuis kon ze makkelijk aan het product geraken.

Münchhausen?
Bij een huiszoeking in het woonzorgcentrum konden de speurders daar evenwel geen bewijzen voor terugvinden.
Cruciaal in het verdere onderzoek wordt het tijdstip waarop de Haldol aan het kind werd toegediend. Baby O. was tot twee dagen voor z’n opname in het ziekenhuis bij z’n vader.
De moeder beweert dat haar kindje bij z’n thuiskomst al “raar” deed.
De speurders hechten vooralsnog weinig geloof aan dat verhaal, maar wachten de uitkomst van het verdere toxicologische onderzoek af.
Daarnaast blijft het wachten op de resultaten van de leugendetectortest die Eline D. voor de zomer nog op haar eigen vraag onderging.
Een psychiater onderzoekt daarnaast nog of de vrouw eventueel lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy, waarbij een ouder zijn of haar kind bewust ziek maakt om zelf meer aandacht te krijgen