De Prijs Prosper Montagné

Datum

Sander Van de Walle (32) mag zich een jaar Eerste Kok van België noemen.
Hij komt eigenlijk uit het Oost-Vlaamse Sleidinge.
Hij werkt al 7,5 jaar voor Sel Gris, waarvan drie jaar als souschef.

De souschef van sterrenzaak Sel Gris in Duinbergen maakte volgens de jury de lekkerste gerechten.
“Wat een opsteker, want volgend jaar opent Sel Gris een tweede restaurant, met mezelf als chef.”
De Prijs Prosper Montagné wordt jaarlijks georganiseerd door de gelijknamige gastronomische Club en is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ’s lands beste talent in de keuken.
Sander Van de Walle, souschef van sterrenrestaurant Sel Gris in Duinbergen, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2019’ in de wacht.
Bij de maîtres d’hôtel ging de titel naar Andy De Brouwer van restaurant Les Eleveurs in Halle.

Leermeester
De laureaat vervolgt, “Chef Frederik Deceuninck is natuurlijk een geweldige leermeester voor mij.
We vullen elkaar heel goed aan in de keuken.
Eigenlijk hebben we een aparte stijl.
Hij is vaak wat klassieker, terwijl ik vooral op vlak van desserts de gewaagde toer op ga.

Drie gerechten.
Elke finalist moest in de lokalen van toerismeschool Spermalie drie gerechten klaarmaken.

  • Voorgerecht een warme en koude bereiding van sint-jakobsvrucht met quinoa, koriander en aardpeer.
  • Hoofdgerecht lamsrug, -schouder en één soort orgaanvlees met sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder.
  • Nagerecht flan van chocolade met mango, saffraan, matcha thee, ijs of sorbet.

Toegankelijker
Het is vooral een enorme duw in de rug voor Sander, want volgend jaar openen we met Sel Gris een tweede restaurant in Knokke-Heist.
Daar word ik de chef.
Ook daar gaan we voor kwaliteit van een hoog niveau, maar dan iets toegankelijker dan de sterrenzaak.
De nieuwe zaak, waarvan de naam nog even geheim blijft, opent wellicht in juni de deuren.

Keuze