Gedaan met wildgroei aan verkiezingsborden

Datum

In Knokke-Heist is het afgelopen met de wildgroei aan verkiezingsborden.
De gemeente liet op zeven locaties officiële verkiezingsborden plaatsen waar campagne kan gevoerd worden.
De borden zijn netjes in het wit geschilderd en duidelijk onderverdeeld in verschillende vakken voor de partijen en officiële berichten.
De borden staan opgesteld aan het stadhuis Knokke, het Cultuurcentrum Scharpoord, stadhuis Heist, De Korenbloem in Heulebrug, het Stübbenpark in Duinbergen, de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle en op de parking naast de pastorie in Ramskapelle.
Het gemeentebestuur kan verkiezingsborden op privaat domein wettelijk niet verbieden, maar hoopt dat de diverse kandidaten dit zelf wat binnen de perken houden.
De campagneteams worden ook verzocht om rekening te houden met de zichtbaarheid en een veilige verkeerstoestand.

Wat met het "herenakkoord" rond verkiezingsborden in Knokke-Heist
De politieke partijen Gemeentebelangen en N-VA hadden een akkoord bereikt over een verregaande beperking van verkiezingspropaganda.
Zo zouden er geen verkiezingsborden geplaatst worden om campagne te voeren.
Er zou ook met Groen-SP.a hierover gepraat zijn. 
De argumenten om een akkoord te vinden over de beperking van verkiezingspropagande waren talrijk: storend effect en visuele vervuiling, duurzaamheid en ecologische voetafdruk, financiële besparing enzovoort.
Vandaag zien we in het straatbeeld van Knokke-Heist toch verkiezingsborden voor de “gemeenteraadsverkiezingen” dit tegen de afspraken in.
Klinkt het bij bepaalde kandidaten. “De lijsttrekkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zoniet zal iedereen weer borden plaatsen”, zegt een kandidaat.

Het bereiken van een akkoord, over de partijgrenzen heen, geeft blijk van een serene en constructieve aanpak tussen de partijen.
Hiermee willen ze een krachtig signaal geven aan de bevolking vanKnokke-Heist.
De gemaakte afspraken gelden als een ‘gentleman’s agreement’ of herenakkoord.
Er werd met andere woorden geen politiereglement vastgesteld.
Het is de bedoeling dat de partijen er zelf voor zorgen dat geen inbreuken worden gepleegd op de - limitatief opgesomde - toegelaten verkiezingspropaganda.