Vrouw leent miljoen euro om luxeleven te leiden

Datum

Een Bruggelinge (44) riskeert 37 maanden cel voor oplichting.
Saskia S., die al verschillende ondernemingen failliet liet gaan, zou liefst een miljoen euro hebben geleend via privéleningen.
Maar ze betaalde het geld nooit terug.
Op de rechtbank kwamen gisteren 18 gedupeerden een totale som van 500.000 euro terugvragen. Haar partner, die mee in de schulden zat, verhing zich begin 2013.
Advocaat Jan De Groote uit Knokke, vertegenwoordiger van vijf burgerlijke partijen, sprak harde taal tegenover de beklaagde.
Volgens hem is deze vrouw de zwarte weduwe van de bedrijfswereld.
Nooit zou zij nog een zaak mogen beginnen.

Na meerdere faillissementen van handelszaken in Brugge, Oostkamp en Sluis zocht ze nieuwe geldschieters omdat banken haar geen nieuwe lening wilden geven.
De vrouw zou in 2012 een textielhandel beginnen en grote hoeveelheden kledij van faillissementen opkopen om daarna terug te verkopen aan hogere prijs.
Via de eigenaar van een privébank in Knokke slaagde ze er vervolgens in om astronomische bedragen binnen te rijven via privéleningen.

Bankier

De bankier werkte op commissie en zou zo zelf 100.000 euro rijker zijn geworden.
Hij vond tal van investeerders die geld roken en kon hen overtuigen van de solvabiliteit van Saskia S., die toen zelfs niet eens een ondernemingsnummer had.
Er werden intresten van 10, 20 en zelfs 30 procent beloofd.
De aanwezige advocaten begrijpen niet waarom de bankier niet mee op de beklaagdenbank zit.
In totaal rijfde Saskia S. een miljoen euro binnen.
De investeerders hield ze in het begin tevreden met terugbetalingen en intresten met geld dat ze via nieuwe leningen verkreeg.
Beklaagde vrouw hield geen enkele boekhouding bij en alle transacties gebeurden zonder medeweten van de overheid.
Naast de celstraf is een beroepsverbod ook aangewezen.
Het is aannemelijk dat het investeringsgeld zwart geld was. Niet alle gedupeerden hebben zich burgerlijke partij gesteld. De meesten burgerlijke partijen komen uit Knokke.

Volbloed oplichtster

De vrouw leidde samen met haar partner een luxeleven met onder meer dure wagens.
Advocaat De Groote brieste dat de vrouw zogezegd kledij aankocht uit faillissementen om een textielhandel te starten, klopt niet.
Deze vrouw is een volbloed oplichtster zonder schroom met een enorm acteertalent.

De advocaat was vroeger nog de raadsman van de partner van de beklaagde.
Volgens hem heeft ze hem meegetrokken in haar oplichterij en na een verhoor bij de politie heeft de man zich begin 2013 verhangen.
Maar dat belette de vrouw niet van enkele maanden later opnieuw een zaak op te richten, namelijk Textile Snuffel Store in Brugge. Ook die zaak had geen boekhouding en ging failliet.
Een verkoper van lederwaren bleef zonder betaling achter. De curator eist 30.000 euro terug.

Zelf de dupe

Beklaagde zei dat ze nooit de bedoeling had gehad mensen op te lichten en was zelf de dupe van de privébankier en haar toenmalige partner.
Hij stuurde de schuldeisers door naar mij, reageerde de beklaagde.
Toch betwist ze de tenlasteleggingen niet.

Revolver

Ook in die stoel zat een man die verdacht wordt van diefstal door bedreiging.
Hij zou eveneens hebben willen investeren bij Saskia S. en vroeg haar om te bewijzen dat ze solvabel was.
Ze toonde een cheque van 45.000 euro en volgens Saskia S., die een week later aangifte deed, zou hij een revolver tegen haar hoofd hebben gezet en de cheque afhandig hebben gemaakt.
Dat ontkent de man ten stelligste. Een andere schuldeiser, die 80.000 euro had geïnvesteerd maar intussen is overleden, zou met het geld gaan lopen zijn.
Vonnis op 11 oktober.