Nieuw Zwin komt er in 2012

zaterdag, 18 april, 2009

Natuurpark krijgt grondige opknapbeurt

Over drie jaar moet het Zwin er helemaal anders uitzien. De Vlaamse regering en de provincie West-Vlaanderen hebben een plan klaar om het park en de Zwinvlakte te moderniseren. 
Het gaat om een van de grootste projecten aan onze kust voor de komende tien jaar. Prijskaartje: zestien miljoen euro.
Het Zwin, een natuurgebied van bijna 200 hectare groot, krijgt tegen 2012 een volledig nieuw gezicht. 
Alle huidige losse gebouwen in het park, zoals de conciërgewoning, onthaalruimte en cafetaria, gaan tegen de vlakte en worden vervangen door een nieuwbouw aan de ingang van het park. 
Ook de verloederde toegangsweg, de parking, de vijvers en de kooien krijgen een grondige opknapbeurt. De Koninklijke Villa uit de jaren dertig gaat tegen de grond.

Bezoekerscentrum

«Het Zwin blijft een van de belangrijkste toeristische trekpleisters aan onze kust. Het is dan ook belangrijk dat het er weer aantrekkelijk gaat uitzien. 
In 2006 kocht de Vlaamse overheid het 180 hectare grote gebied van de Zwinvlakte van de Compagnie Het Zoute.
Sindsdien is een plan uitgewerkt om dit park in alle glorie te laten herleven», zegt gedeputeerde Jan Durnez (CD&V).
Het nieuwe bezoekerscentrum biedt plaats aan een onthaalzone, seminarieruimte, cafetaria, conciërgewoning en jeugdlogies. 
«We gebruiken zoveel mogelijk energiezuinige materialen. Mogelijk wordt het centrum een passiefwoning met groen dak.
Een deel zal gratis toegankelijk zijn om de bezoeker alle informatie te kunnen verlenen. 
De cafetaria is van buitenaf open voor het publiek. Er werd rekening gehouden met de toegang voor mindervalide, kinderen en senioren», legt Durnez uit.
Verder is ook 'het oog' een belangrijk ankerpunt in het nieuwe Zwin.

Kijkplaatsen

«Dat is een kijkcentrum dat als toegangspoort tot de duinen dient. Het gebouw wordt een panoramische info ruimte die gebruikt zal worden door ornithologen om de omgeving te bekijken. 
Van hieruit kun je naar ingerichte kijkplaatsen die langs de fiets- en wandelroute gecreëerd worden. Deze weg verbindt de Vlaamse en Nederlandse kijkplaatsen.» 
Het nieuwe Zwin is gebaseerd op het natuurgebied in Marcantère in Frankrijk. De kostprijs van de renovatie wordt geraamd op 16 miljoen euro. 
Daar komt nog 21 miljoen euro bij voor het natuurherstel in het uitbreidingsgebied van 120 hectare dat de Vlaamse regering vorige maand aankocht. 
«Dat project staat los van de renovatie van het park. Belangrijk is dat de internationale dijk een plek wordt waar de bezoeker kan verpozen.
Hoe we die zullen inkleden, is nog niet bekend», aldus Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).