Knokke-Heist roept inwoners op om zich te laten testen bij de minste symptomen van coronabesmetting 

donderdag, 20 augustus, 2020

In samenwerking met de huisartsen is het gemeentebestuur van Knokke-Heist vorige week gestart met een Lokaal Team Coronapreventie die contactopsporing mee ondersteunt.
Wie een positieve test aflegt, wordt gecontacteerd door een medewerker van de gemeente, met respect voor je privacy.
Het overgrote deel van de betrokkenen appreciëren deze opvolging door het gemeentebestuur als aanvulling op de reeds bestaande contacttracing van de Vlaamse overheid.
Toch komt de gemeente nu met een oproep: “Laat je testen bij de minste symptomen.” 

Momenteel ontfermen zich drie tot vier personeelsleden van de dienst Welzijn over de Covidpreventie-mailbox.
“Het proces verloopt vrij vlot, zodat er nog voldoende tijd rest om de reguliere werking van de welzijnsprojecten verder te zetten”, zegt het gemeentebestuur.
“Collega’s van Infopunt en Thuiszorgplatform in het Sociaal Huis staan ook paraat om in augustus bij te springen indien nodig.
“Het gemeentebestuur kreeg binnen de eigen organisatie al respons van twee voltijdse en drie aanvullende coronavacatures.
In september is de planning opnieuw gevuld en is het de bedoeling om de collega’s van Welzijnsprojecten opnieuw meer ruimte te geven voor hun reguliere werking en hen pas in te zetten als back-up mochten er meer positieve resultaten binnenkomen.

Positieve respons

De respons bij de gecontacteerden is over het algemeen positief.
“Het feit dat de medewerkers met veel empathie informeren hoe het met de persoon met een positief resultaat gaat, zorgt ervoor dat het gesprek het louter controlerende aspect overstijgt”, klinkt het. 
Het enige struikelblok die de medewerkers momenteel ondervinden, is de juiste contactgegevens achterhalen van positief geteste personen en hun contacten.
“Dit is niet altijd evident, maar alle beschikbare bronnen worden ingeschakeld om de betrokkenen zo vlug mogelijk op te op te sporen en te contacteren.” 

Oproep om te testen 

Iemand die besmet is met het coronavirus, is het meest besmettelijk tussen twee dagen voor en zeven dagen na de eerste ziektesymptomen. 
Daarom is het belangrijk om je bij de eerste symptomen onmiddellijk te laten testen.
De coronatest wordt volledig terugbetaald door jouw ziekenfonds voor wie symptomen vertoont.
Het gemeentebestuur raadt iedereen ook aan om, uit voorzorg, een lijstje te maken van de personen waarmee je de voorgaande dagen in contact kwam.
Want die gegevens zijn belangrijk voor een verdere contactopvolging.  
Om de verspreiding van het virus te vertragen, is het niet alleen belangrijk om snel te weten wie ziek is, maar ook met wie de positief geteste persoon contact had. 
“Wie symptomen heeft van een mogelijke coronabesmetting, laat zich best zo snel mogelijk testen.
Neem hiervoor telefonisch contact op met je huisarts”, klinkt de duidelijke oproep van het gemeentebestuur. 

  • Algemeen

    Nieuwsberichten over algemene zaken