Knokke, eenvoudigste gemeente van Vlaanderen

zaterdag, 11 juni, 2005

Waarom het Knokke van burgemeester Lippens is uitgeroepen tot eenvoudigste gemeente van Vlaanderen.

Tweederde van alle regels smijten we weg.

Eenvoud wordt in Van Dale omschreven als afwezigheid van praal of overdaad.
Niet wat je spontaan associeert met de weelderigste badplaats van het land. 
Toch is Knokke-Heist deze week door de Vlaamse regering uitgeroepen tot de eenvoudigste gemeente van Vlaanderen, 'eenvoudig' in de andere betekenis die Van Dale eraan geeft: 'niet ingewikkeld'. 
Burgemeester Leopold Lippens is trots. 
Eenvoud maakt het leven aangenamer. Deze gemeente wordt eenvoudig bestuurd, met een minimum aan reglementen die we maximaal doen naleven.
De eenvoudige vuistregels van de burgemeester, gezeten in zijn eenvoudig kantoor en gekleed in een eenvoudig zomerhemd en een eenvoudige bermuda.

Eenvoud is … alle ballast overboord.

Knokke-Heist heeft de prijs voor de eenvoudigste gemeente gekregen omdat we ons politiereglement hebben uitgekuist. Daar stonden nog overblijfselen in van de negentiende eeuw, soms in strijd met nieuwe verordeningen.
Tweederde van al die regels hebben we eruit gegooid. Welk nut heeft het nog om in je gemeentereglement op te nemen hoe groot het kolengat van een woning mag zijn? 
Anderzijds komen er ook nieuwe regels bij, bijvoorbeeld dat je met je catamaran niet mag aanmeren waar er gezwommen wordt.» 
Al die overbodige regeltjes en ingewikkelde reglementen zijn een pest. 
Smijt ze weg, denk ik dan, en bundel wat er is overgebleven in een klein dun boekje dat voor iedereen beschikbaar en leesbaar is, in simpele taal. 
De details, die moet je de mensen besparen. Wie dat wil, kan ze tot de laatste letter nalezen op onze website, ook eenvoudig opgemaakt. 
«Maak het de mensen toch niet moeilijk, zeg ik.
Je moet tegenwoordig een deskundige zijn om je belastingbrief in te vullen en gestudeerd hebben om de juiste busverbinding te maken tussen A en B. 
We leven in een maatschappij waarin van zovelen gevraagd wordt dat ze alles weten dat uiteindelijk niemand nog iets weet. 
Vertel mij, wie kent nog de naam van een boom? Wie kent nog het verschil tussen een es en een eik?

Eenvoud is … één loket voor al uw vragen.

Kustbewoners zijn harde werkers. Ze hebben geen tijd te verliezen. Wie naar het gemeentehuis komt, moet zo efficiënt mogelijk geholpen worden, zonder vier keer doorverwezen te worden of later nog eens te moeten terugkeren. Daarom werken we hier met één loket voor alle vragen en klachten. 
Met één vingertoets kan je op de computer ingeven waarvoor je komt. Dan verschijnt op het scherm bij wie je moet zijn, en of die persoon je meteen kan ontvangen.
Ook hier zijn onze basisregels simpel: wie voor de gemeente werkt, moet bekwaam, behulpzaam, beleefd en vriendelijk zijn, van de schepenen tot de straatvegers. 
Zo gaan we hier ook met elkaar om. Voor mij zijn de straatvegers de belangrijkste mannen van de gemeente. Dat laat ik hen ook voelen. Ik ben veeleisend en ik kan mensen minachten die hoger staan dan ik, maar mensen die lager staan: nooit.
Eenvoudig besturen is ook zuinig besturen. Mijn zeven schepenen en ikzelf hebben samen één dienstwagen. Onze vorige hebben we tien jaar geleden verkocht. Dat was een Mercedes uit 1948.

Eenvoud is …wat de meeste politici missen.

De gemeentepolitiek is hier nog de enige politiek die goed draait. 
Hoe komt dat? Omdat mensen de grote politiek niet begrijpen. 
Zouden ze zichzelf wel verstaan, vraag ik me af als ik politici bezig hoor? Hun imago,dat is wat hen bezighoudt, en hoe ze het de gemeenten moeilijk kunnen maken. 
De verplichting om vijftig procent vrouwen op de verkiezingslijsten te zetten, dat is toch idioot? 
Eenvoud boezemt mensen vertrouwen in. Wat niet eenvoudig is, schrikt af. 
Kijk naar de Europese grondwet: waarom legt men zoiets complex aan alle burgers voor? 
Véél te moeilijk. Tony Blair heeft gelijk als hij dat drastisch wil versimpelen en alvast een paar concrete punten goedkeuren, zoals de aanstelling van een Europese minister van Buitenlandse Zaken.

Eenvoud is …niet alles even belangrijk vinden

Wie te veel principes heeft, kan ze nooit allemaal naleven. Wie te veel doelen stelt, kan ze nooit allemaal bereiken. 
Knokke is topvijf in de wereld. Deze gemeente heeft alles om er aangenaam te leven: cultuur, natuur, sport, zee, strand, winkels... 
Maar dat kan alleen als Knokke veilig, netjes en rustig is. Alles wat hinderlijk is vermijden en consequent bestraffen, dat is mijn prioriteit als burgemeester. 
Liever minder regels die je streng laat naleven dan een overdaad aan regels die je ongestraft met voeten mag treden.
Ik ben niet voor 'zero tolerance' maar voor 'zero straffeloosheid': wie in de fout gaat, betaalt.
Mag u op zondagochtend om zeven uur uw gras maaien? Neen, hier niet, en de kans is groot dat er ingegrepen wordt. Zondagrust is belangrijk. 
Mag u 's avonds met een opgefokte brommer door de straten racen? Hier niet, want je maakt niet ongestraft tienduizend mensen wakker. 
Mag uw hond iets achterlaten op het voetpad of in het gras? Hier niet. Wie geen plastic zakje bij zich heeft, wordt geverbaliseerd. De gemeente heeft twintig honden toiletten geïnstalleerd. 
Dan mag je ook van het baasje verwachten dat hij opraapt wat zijn hond heeft achtergelaten. 

Mag u de meeuwen voederen? Neen, hier niet. We hebben hier een plaag van grote zilvermeeuwen die vuilniszakken scheuren. Ze hebben voedsel genoeg. Geef je ze nog meer, dan komen er nog meer hierheen gevlogen en neemt de overlast nog toe. Dat lijkt allemaal onschuldig, maar 't is aan kleine dingen dat mensen zich het felst ergeren. Jazeker, daarover wordt hier vergaderd. Over Brussel – Halle -Vilvoorde discussiëren wij hier niet».