Meer dan 100 tweedeverblijvers willen domicilie naar Knokke-Heist verplaatsen

Datum

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft de gouverneur gevraagd om gepaste maatregelen te nemen tegen de massale vraag van tweedeverblijvers om hun domicilie te verplaatsen richting kust.
Ze zien het als vrijgeleide om naar de kust af te zakken.
In Knokke-Heist alleen al gaat het om meer dan 100 aanvragen op amper drie weken tijd.
“We kunnen de aanvragen niet meer verwerken.
De meeste aanvragen zullen pas na de coronacrisis gecontroleerd en behandeld worden”, zegt de gemeente.

Sinds de Nationale Veiligheidsraad de mobiliteit van de Belgen heeft beperkt tot essentiële verplaatsingen om zo de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het aantal aanvragen voor verhuis naar de kustgemeenten spectaculair gestegen.  
In de voorbije drie ‘coronaweken’ heeft het aantal aanvragen van tweedeverblijvers om hun domicilie naar Knokke-Heist te verplaatsen, ondertussen de kaap van 100 ruimschoots overschreden. 

Té veel werk
De stijging in aanvragen is zo groot, dat het personeel in het stadhuis niet meer kan volgen.
“Veel eigenaars die een tweede residentie bezitten, beschouwen de aanvraag tot verhuis blijkbaar als een vrijgeleide om de kustgemeente binnen te komen. 
Het aantal aanvragen is echter zo groot dat de dienst Burgerzaken de registraties niet meer kan bolwerken”, zegt het gemeentebestuur.
“De medewerkers zijn in deze coronacrisis immers reeds overbevraagd bij de uitvoering van tal van andere opdrachten.
Ze krijgen door de coronamaatregelen extra werk met nieuwe producten of worden belast met taken van andere diensten, terwijl er met minder personeel in het stadhuis wordt gewerkt om de social distancing te bewaren. 
De medewerkers kunnen de verwerking van de overvloed aan aanvragen voor adreswijziging dan ook niet meer aan.

Keuze