Zieke burgemeester Piet De Groote niet op gemeenteraad in Knokke-Heist

Doordat burgemeester Piet De Groote ziek was kon hij niet op de gemeenteraad aanwezig zijn.
Hij stuurde de gemeenteraadslieden een volgende boodschap. 
“Misschien kunnen jullie nu wél eens luisteren naar onze inwoners”.
Na de onrust in het politieke landschap in Knokke-Heist de voorbije dagen was het uitkijken naar de gemeenteraad die donderdagavond samenkwam. 
Pech voor zij die een spektakel verwacht hadden op de derde verdieping van het Sociaal Huis in Heist, want alles verliep zonder verhitte discussies of onverwachte uitspraken binnen de meerderheid. 
Het leek wel een perfecte timing: de goedkeuring voor de oprichting van een deontologische commissie, die ervoor moet zorgen dat de lokale politici niet over de schreef gaan.

Vooraan bleven drie lege zitjes: burgemeester Piet De Groote wegens ziekte, schepen Kris Demeyere is op non-actief gesteld en ook schepen Astrid Mestdach was afwezig. 
Voorzitter Neil Couhysder benadrukte dat de burgemeester wel degelijk ziek was en niet zomaar zijn kat stuurde naar de gemeenteraad. 
Bij de start werd ook kennis genomen van de beslissing die raadslid Philippe Vlietinck maakte. 
Hij verliet de fractie Gemeentebelangen uit ongenoegen voor de beslissing over het gemeentelijk onderwijs en zetelt voortaan dus als onafhankelijk raadslid. 
 

Deontologische commissie

Alle Vlaamse steden en gemeenten moeten over een deontologische code beschikken voor de lokale mandatarissen. 
Daarnaast heeft één derde hiervan al een deontologische commissie opgericht. 
Tot op heden was dit nog niet het geval in Knokke-Heist, dus besliste het gemeentebestuur om over te gaan tot de oprichting van zo’n commissie. 
“Elk raadslid moet integer zijn en zich aan een deontologie houden. Dat is ook wat de inwoners van ons verwachten. 
Ik ben dan ook heel blij dat dit orgaan er komt om in alle openheid mogelijke deontologische fouten te bespreken”, zei N-VA-fractieleider Cathy Coudyser, die verwees naar de verschillende onderzoeken van Audit Vlaanderen in de badplaats.

De heisa rond diverse grote bouwprojecten in Knokke-Heist kwam natuurlijk ook ter sprake. 
Het was opnieuw Coudyser die zich afvroeg wat de visie op ruimtelijke ordening van de meerderheid momenteel is. 
“Ik stel vast dat de bevolking begint te morren.
Tijdens de infovergadering rond het project aan de Heistlaan met 117 appartementen merkte ik dat er heel wat bezwaren zijn. 
En ook rond de plannen voor de dorpskern van Heist is er grote ongerustheid bij de bewoners.”

In zijn reactie benadrukte schepen voor Stedenbouw Jan Morbee (Gemeentebelangen) dat de Vista- en Hoogbouwnota’s beleidsdocumenten zijn waar het schepencollege gebruik kan van maken. 
“We moeten nu andere vormen zoeken dan hoogbouw om ons ruimtelijk rendement te verhogen. Deze twee nota’s zijn achterhaald en we zullen ze dus niet meer toepassen. 
We leggen deze beslissingen volgende maand voor aan de gemeenteraad.”
 

Luisteren naar bevolking

Volgens Morbee kwamen er tijdens het openbaar onderzoek voor het ruimtelijk uitvoeringsplan Dorpskern Heist 88 bezwaren binnen. 
“Wij zijn daar niet blind voor en zullen luisteren naar onze bevolking, want we moeten teruggaan naar de charme van onze badstad. 
We zullen de bezwaren grondig analyseren. 
Ik sta daar garant voor.” 
Onafhankelijk gemeenteraadslid Philippe Vlietinck pleitte ervoor om de plannen voor de Dorpskern van Heist meteen af te voeren. 
“Wat jullie niet deden voor het gemeentelijk onderwijs, kunnen jullie nu misschien wel eens doen: hou rekening met de mening van de bevolking.” 
En daarop klonk een applaus van diverse toehoorders uit het publiek.