Knocks polderbrood erkend als streekproduct

Datum

Het Knocks polderbrood is officieel erkend als West-Vlaams streekproduct.
Bakker Kristof Van Haecke introduceerde het brood amper enkele maanden geleden, maar het werd meteen een enorm succes.
Het brood is gemaakt met tarwe uit de Zwinpolders, op amper 5 kilometer van de bakkerij.


Een lokaal verhaal waar zowel de consument als de hele productieketen voordeel uit zou halen, dat was het opzet van het Knocks polderbrood.
Het idee van bakker Kristof Van Haecke kwam in een stroomversnelling tijdens het begin van de coronacrisis. 'Koop lokaal' was toen dé slagzin.
Eind vorig jaar was het Knocks polderbrood geboren.

"Het recept heb ik heel eenvoudig gehouden met respect voor de basiswaarden als broodbakker" vertelt Kristof Van Haecke die sedert 1 juli 1999 bakkerij Philippe in de Dorpsstraat 83 in Westkapelle uitbaat.
"Met mijn 30 jaar ervaring, waarvan 21 jaar als zelfstandig bakker, wou ik de volle smaak van het Moschusgraan behouden.
Het is een echt win-winverhaal.
Landbouwer Bart Lanckriet krijgt meer voor zijn tarwe en er komen een pak minder voedselkilometers op de teller.
Dat draagt allemaal bij tot een duurzame samenwerking."
Voor de niet-kenners: tarwe moet vaak uit het oostblok of zelfs Canada komen.
Voor het Knocks Polderbrood wordt de tarwe ... 5 kilometer van de bakkerij geteeld.
Na het oogsten wordt de tarwe zorgvuldig gekuist en vermalen bij een ambachtelijke molenaar in het binnenland.
In een ideale wereld gebeurde dat ook in Knokke-Heist, maar in de directe omgeving zijn simpelweg geen molenaars die dergelijke volumes verwerken.

"De samenstelling van het brooddeeg met de specifieke hoge kwaliteitstarwe en op smaak gebracht met grof zeezout, is verrassend anders.
Dat waarderen de fijnproevers tussen onze klanten" aldus de warme Westkapelle bakker.

Gezonder

"Zelf omschrijf ik het als een brood tussen een wit en bruin, maar dan wel heel gezond.
Er is niks geraffineerd."
Dat het Knocks polderbrood - de naam staat te lezen op het broodje van 600 gram - op korte tijd een succesverhaal is geworden, is een understatement.
"Dagelijks gaan er toch wel meer dan 100 stuks over de toonbank.
Vaak zijn we al in de voormiddag uitverkocht en moeten we klanten ontgoochelen.
Wellicht zullen we onze productie moeten opdrijven", zegt Kristof trots.
"Mensen zeggen vaak dat ze geen ander brood meer willen."

Als kers op de taart is het Knocks polderbrood nu officieel erkend als West-Vlaams streekproduct.
"We hebben die titel zeker niet zomaar gekregen", benadrukt Kristof.
Zo kwamen er inspecteurs langs in de bakkerij en werd het brood aan een grondige analyse onderworpen. "We zijn enorm trots op die titel", besluit de bakker.
"Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat de mensen lokaal kopen en lokale producten steeds meer beginnen appreciëren."

Keuze