Groen licht voor vernieuwing Zwin.

dinsdag, 1 juni, 2010

De provincieraad zet het licht op groen voor een vernieuwd natuurcentrum Zwin in Knokke- Heist. 
Op 1 juni start een internationale ontwerpwedstrijd, waarbij het definitieve ontwerp nog dit jaar toegewezen wordt. 
Het nieuwe Zwin, met meer paden voor voetgangers en fietsers, zou in 2013 klaar moeten zijn.
Een jaar geleden werd het plan voor een nieuw Zwin al voorgesteld. 
Alle huidige gebouwen in het park, zoals de conciërgewoning, onthaalruimte en cafetaria, gaan tegen de vlakte en worden vervangen door een nieuwbouw aan de ingang van het park. 
Ook de verloederde toegangsweg, de parking, de vijvers en de kooien krijgen een opknapbeurt. Het nieuwe Zwin is gebaseerd op het natuurgebied in Marcantère in Frankrijk.

Uitbreiden

«Het Zwin blijft een van de belangrijkste trekpleisters aan onze kust. Het is dan ook belangrijk dat het er weer aantrekkelijk uitziet. In 2006 kocht de Vlaamse overheid het 180 hectare grote gebied van de Zwinvlakte van de Compagnie Het Zoute. Sindsdien is een plan uitgewerkt om dit park in alle glorie te laten herleven.
We willen het onthaal verbeteren en uitbreiden met een kijkcentrum en educatief centrum. Wat er nu voorhanden is, is voorbijgestreefd. 
We moeten nieuwe wegen inslaan en de natuur beter overbrengen naar de bezoekers toe. 
Technische en multimediale snufjes moeten het geheel aantrekkelijker maken voor de jeugd», zegt gedeputeerde Guido Decorte (CD&V).

Toegankelijkheid

Voor het ontwerp doet de provincie een internationale oproep. Aan dit verhaal hangt een prijskaartje van 16,5 miljoen euro en een uiterste realisatiedatum van midden 2013. 
Een internationale jury, met onder andere de Vlaamse Bouwmeester en burgemeester Leopold Lippens, zal uit de inzendingen van de ontwerpers drie projecten nomineren.
Uit die drie wordt de laureaat gekozen. Die wedstrijd zal de provincie 350.000 euro kosten. Momenteel blijft het Zwin gewoon toegankelijk voor het publiek. 
«De ontwerpstudie staat nog los van de werken», verduidelijkt conservator Kris Struyf. «De mensen kunnen het park en het natuurgebied blijven bezoeken. 
Voor deze zomer plannen we een aantal ooievaarswandelingen die starten op zaterdag 5 juni. Vanaf midden augustus kun je ook weer het vogelringstation bezoeken.» 
De werken in het Zwin starten volgend jaar. Het is de bedoeling dat het park tijdens de werken zoveel mogelijk toegankelijk blijft voor de bezoekers. Binnen drie jaar zou alles klaar moeten zijn.