Vernieuwd Zwin opent in juni

maandag, 7 december, 2015

Het vernieuwde Zwin heet in juni 2016 de eerste bezoekers welkom. Het aftandse vogelpark heeft intussen plaats geruimd voor een modern bezoekerscentrum, waarvan de inrichting weldra start.
Natuurgebied hoopt op minstens 200.000 bezoekers per jaar. Het Zwin moet dé toplocatie aan de kust worden.
In de topjaren lokte het natuurreservaat nog 250.000 bezoekers per jaar, maar dat verminderde de voorbije jaren naar slechts 100.000. Twee blikvangers moeten de revival inzetten. 
Dat zijn het bezoekerscentrum op de plaats van de vroegere parking, en het kijkcentrum in de Zwindijk zelf.
Daarnaast is er nog een gebouw waar alles rond milieu- en natuureducatie zal samengebracht worden, met een laboklas, een knutselklas en een kookklas voor bezoekende scholen en groepen. 
Het bezoekerscentrum is opgevat naar het model van een Zeeuwse schuur, vandaar de donkere kleuren. Het moet de plek zijn waar alles rond natuur en recreatie in het Zwin wordt verzameld.
Het krijgt een Zwinshop, een cafetaria, overdekte picknickplaatsen en polyvalente ruimtes voor vergaderingen.
Aan het bezoekerscentrum is ook een uitkijktoren neergepoot, die een uitzicht geeft over het park. De cafetaria en uitkijktoren zijn door iedereen te bezoeken.
Het is de bedoeling dat mensen op fiets- of wandeltocht hier ook even halt houden.
In het bezoekerscentrum komt verder een vaste tentoonstelling over het leven van trekvogels.
Die expositie zal nu ingericht worden door dezelfde ontwerpers van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

Uitkijkposten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verklaring nummers:

1. Kijkcentrum

2. Ingang Zwinvlakte & oriëntatietafel

3. Wandellus GROEN

4. Wandellus BLAUW - deels door begrazingsgebied

5. Blotevoetenpad

6. Alleen te bezoeken met gids

7. Broedeiland

|--|--|--| Begrazingsgebied

Een andere topper van het nieuwe Zwin wordt ongetwijfeld het kijkcentrum in de Zwindijk. Die werd neergezet door Agentschap Natuur en Bos (ANB). In alle weersomstandigheden kan je je er vergapen aan de schoonheid van de Zwinvlakte. Dit is de tweede fase in de grote veranderingen in het Zwin. Eerst was er natuurherstel in de Zwinduinen. Nu is er de uitbouw van het natuurpark.
De komende jaren volgt nog de uitbreiding van de Zwinvlakte. De kijkdijk en het bezoekerspark zullen één geheel vormen. Er komen nog 10 andere uitkijkposten op de dijken.

24 miljoen euro

De vernieuwing van het Zwin kost zo'n 24 miljoen euro.
Daarvan wordt het grootste deel door de provincie betaald, namelijk 19,2 miljoen. ANB betaalt 1,3 miljoen voor de kijkdijk en dan komt er nog ruim 3 miljoen van andere subsidies.

N-VA: "Duurder, later klaar en nog geen centrumleider".

N-VA is bezorgd over het Zwinproject. Het project zal later klaar zijn dan verwacht en het wordt duurder dan geraamd. 
Bovendien is er een goed half jaar voor de opening nog geen geschikte centrumleider gevonden. Daarnaast werd het provinciaal aandeel een jaar geleden geraamd op 17,7 miljoen euro. 
Nu gaat het bestuur al uit van 19,2 miljoen. Daarnaast worden een aantal kosten afzonderlijk geboekt: 300.000 euro aan speeltoestellen en 1,1 miljoen euro voor een glasvezelkabel. 
Dit zijn kosten die daar nog bovenop komen. Tot voor kort werd ons stellig voorgehouden dat de opening in maart 2016 te verwachten was.
Nu blijkt dat de opening voor het publiek al uitgesteld is tot juni. 
De jury heeft na het examen geoordeeld dat er geen geschikte kandidaten waren en wij respecteren de jury. Daarom wordt er nu intern gezocht.
De meerkosten bedragen 6,2 procent. Je gaat geen bouwprojecten in de provincie vinden, waar er geen meerkosten zijn. Meestal is die zelfs tien procent. 
En de openingsdatum is nog maar eenmaal uitgesteld.