Maurice Lippens voor rechtbank gedaagd door VEB

dinsdag, 25 januari, 2011

De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Fortis gedagvaard vanwege misleiding van beleggers.
Naast Fortis en de voormalige bestuurders, worden ook de banken die de emissie voor de financiering van de overname van ABN Amro hebben begeleid, gedagvaard.
De bestuurders die zich bij de rechter moeten verantwoorden voor "misleidende of tekortschietende communicatie met beleggers", zijn Maurice Lippens, Jean Paul Votron, Herman Verwilst, Filip Dierckx, Gilbert Mittler, Jozef De Mey, Karel De Boeck en Lex Kloosterman.
Volgens het VEB hebben zij zelf de hand gehad in de misleidende communicatie of hadden die kunnen voorkomen of corrigeren en hebben dat niet gedaan.
Daarom zijn zij persoonlijk aansprakelijk, aldus de belangenorganisatie.

Onjuiste en misleidende informatie

Het VEB beweerd dat het prospectus die in september 2007 werd uitgegeven voor de emissie van 13,7 miljard euro, "onjuiste en misleidende informatie" bevat.
De gevolgen en risico's van de sub prime crisis, het investeren van banken in Amerikaanse rommelhypotheken, op de financiële situatie van Fortis werden hierin onjuist weergegeven.
Daardoor had Fortis stelselmatig de groeiende problemen waarmee zij als gevolg van de sub prime crisis geconfronteerd werden, “verzwegen of daaromtrent zelfs gelogen", stelt de VEB.
De vereniging schat de geleden schade van beleggers op 18 miljard euro.

bron belga / vsv