Lippens wil jagen op zilvermeeuw.

vrijdag, 30 september, 2011

Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist wil maar wat graag de strijd aangaan met de zilvermeeuw die de kust de laatste jaren teistert. 
«De oplossing voor het meeuwenprobleem ligt voor de hand: hef de bescherming van de vogel op en laat ons erop jagen», stelt hij voor.
Ook de kustburgemeester willen maatregelen. Natuurverenigingen zien jagen alvast niet zitten.
Net als de vossen hebben nu ook de meeuwen het helemaal verkorven bij burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen). 
De meeuwen zijn de vossen van de hemel', schetst hij symbolisch-
«Ik was zelf aanwezig tijdens het burgemeestersoverleg rond de meeuwenproblematiek. De kust moet aan hetzelfde zeel trekken.
Maar als de broedplaats in Zeebrugge verdwijnt, riskeren we de meeuwen op onze daken te krijgen», waarschuwt Lippens.

Opheffing bescherming

De burgemeester van Knokke vindt het een absurde situatie.
«Nochtans ligt de oplossing voor de hand. Hef de bescherming van de zilvermeeuw op. Het kan toch niet dat dit een beschermde diersoort is, terwijl het aan de kust wemelt van de zilvermeeuwen.
Ze zorgen voor overlast bij de mensen, prikken vuilniszakken open en vallen toeristen aan'
Sommige kustburgemeesters pleiten voor een nieuwe broedlocatie voor de meeuwen, maar dat zal alvast niet in Knokke-Heist zijn.
Een opheffing van de bescherming van de zilvermeeuw is niet zo simpel. Elk jaar bekijkt de overheid de lijst van beschermde dieren in ons land.
Bij voldoende populatie kan een bescherming wel opgeheven worden. 
«Ik wil daar wel mijn schouders onder zetten, als daar bij de kustburgemeesters een overeenstemming over is», zegt Patrick De Klerck (Open Vld). voorzitter van het burgemeestersoverleg.
«lk was er tijdens de voorbije vergadering niet bij, maar volgende week komen we weer samen en dan leg ik het de burgemeesters voor.»
Natuurpunt staat alvast niet te springen om de jacht op de zilvermeeuwen te openen. Al wilden ze er gisteren niet veel over kwijt.
«Er beweegt momenteel heel wat rond de meeuwen. In samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos worden beheersmaatregelen uitgewerkt», zegt Nathalie Desnijder.

Veiligheid

Volgens Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is het opheffen van de bescherming van de zilvermeeuw niet aan-de orde.
«De wetgeving biedt nu al de mogelijkheid om af te wijken van de beschermingsvoorschriften met bijvoorbeeld het schudden van eieren of het verwijderen van nesten. Knokke-Heist heeft de laatste jaren die afwijking aangevraagd bij Agentschap Natuur en Bos en steeds gekregen.
Een uitbreiding van de bestrijdingszone kan in overweging genomen worden mits aanvraag van een goede motivering. Jacht in het gebied waarvoor de vergunning geldt, met name Zeedijk en Kustlaan, zal omwille van de veiligheid niet toegelaten worden door de administratie, zegt Schauvliege.