Herinrichting Zwin kost 17 miljoen euro

zaterdag, 25 mei, 2013

Het Zwin Natuurcentrum krijgt een grondige en compleet nieuwe inrichting. Hiervoor zullen alle oude gebouwen en het huidige vogelpark verdwijnen. 
In de plaats komt er een ultramodem bezoekerscentrum. Het centrum zal worden ingericht als een vertrekhal van een luchthaven. 
De kostprijs van de vernieuwing wordt geraamd op 17 miljoen euro.
De aftandse gebouwen en de vogelkooien zijn verouderd. De vijvers in beton zorgen niet alleen voor onderhoudsproblemen, maar zijn ook natuuronvriendelijk.

Op grote schermen zal te volgen zijn welke soorten er binnen komen en vertrekken. In een interactieve tentoonstelling kan je al de hoogtepunten van de vogeltrek beleven.
Het bezoekerscentrum krijgt ook een educatief gedeelte voor scholen en groepen en er komt een auditorium met projectiemogelijkheden.
Tevens zal er plaats zijn voor een winkel, een cafetaria, een terras en bureaus voor het personeel. Vanuit de cafetaria zal je zicht hebben op de zwinvlakte.

Daarnaast wordt in de dijk een groot kijkcentrum ingebouwd voorzien van grote glazen wanden. Van daar uit zal je een fantastisch panoramisch zicht hebben op de Zwingeul en de broedplaatsen.
Op 15 augustus wordt gestart met de buiteninrichting en de sloop van de oude gebouwen. Begin 2014 starten de bouwwerken. Eind 2015 zou het nieuwe Zwin natuurcentrum klaar zijn.
Het centrum verrijst op het huidige parkeerterrein en moet in het najaar van volgend jaar zijn deuren openen.