De Telegraaf over de financiële klap voor de clan Lippens

dinsdag, 4 november, 2008

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf hebben de ingestorte beurzen en vooral het technisch failliet van volksaandeel Fortis een slachting veroorzaakt onder de allerrijkste Belgen, die inmiddels zo’n €10 miljard lichter zijn.
Grootste slachtoffer is de met Fortis-aandelen behangen Lippens-dynastie, die in enkele maanden liefst € 300 miljoen armer werd.
„De familie van ex-Fortistopman Maurice Lippens krijgt de hardste klap. Van hun vermogen, begin dit jaar nog € 600 miljoen, is de helft verdampt. Vooral als gevolg van hun Fortis-belang van circa 0,6%”, aldus Ludwig Verduyn, die bij onze zuiderburen jaarlijks de ranglijst van de ’200 rijkste Belgen’ samenstelt.

Terwijl in Nederland wellicht ook de Quote-500 een stevige update behoeft, heeft Verduyn alvast de effecten voor de Belgische superrijken uitgerekend, die via een aantal oude industriële familieclans nog altijd grote belangen in de Belgische economie bezitten.
In absolute zin moesten de erfgenamen van biergigant Inbev het meeste inleveren, waarbij het vermogen van de families De Spoelbergh en Van Damme met bijna € 3 miljard daalde tot ’slechts’ € 10 miljard.
„Dat is gewoon de wereldwijde daling van de beurs”, aldus Verduyn.
„Ook iemand als Albert Frère is daardoor € 600 miljoen, een vijfde van zijn vermogen, kwijt.”
Maar behalve de familie Lippens raakt het Fortis-debacle ook andere beroemde families hard.
„Dat komt door soms eeuwenoude vriendschapsbanden en onderlinge huwelijken. Bevriende adel als de Boëls en Solvays zaten fors in Fortis en leiden extra grote verliezen”, aldus Verduyn, die aangeeft dat Maurice Lippens hen beter even niet onder ogen kan komen.
„Niet alleen in de bancaire wereld heeft hij zijn gezicht verloren, maar vooral ook onder vermogend België is hij volledig van zijn voetstuk gevallen”, stelt de onderzoeker.
Tot voor kort zou dit nooit zijn gebeurd. De oude industriële adel had immers enorm veel macht en invloed, plus heel nauwe banden met het koningshuis.
„Dat het kabinet Leterme de Fortis-aandeelhouders en daarmee het ’oude Belgische geld’ liet vallen, zegt veel over het uiteenvallende land, aldus nog Ronald Veerman in de Telegraaf.”