Criminelen hebben geen recht op privacy

zondag, 7 augustus, 2005

Leopold Graaf Lippens over wilde bloemen en zijn zoektocht naar rust en veiligheid. Naast zijn huis is een groot veld met kleurige bloemen die hij zelf gezaaid heeft. 
Het zijn korenbloemen en andere veldbloemen, ik doe dat een beetje voor de vlinders, zegt hij. 
Zo kennen we hem ook. Burgemeester Leopold Graaf Lippens kan genieten van wat de natuur geeft, een gevoelig man. Maar hij is natuurlijk burgervader van de meest tot de verbeelding sprekende badplaats die onze kust rijk is. Beleeft hij de laatste zomer in zijn Knokke-Heist als burgemeester of neemt hij de sjerp voor nog eens zes jaar aan? En vooral... Waarom?

Het verkiezingsjaar 2006 nadert, wat zijn uw plannen voor de gemeenteraad?
Dat is nog een jaar, inderdaad. Ik heb altijd gezegd dat als mijn gezondheid en dat van mijn familie het toelaten, ik kandidaat ben om de lijst Gemeentebelangen te trekken. 
Vandaag is dat het geval maar als er in mijn familie iets gebeurt, kan dat veranderen.

Familie is voor u heel belangrijk?
Wel ja, mensen die het tegendeel beweren, spreken de waarheid niet. 
Als familie niet belangrijk zou zijn wat zou er dan wel belangrijk kunnen zijn. Ik heb een zeer goede band met mijn broer en mijn twee zussen, dat is een steun in het leven. Ik heb twee kleinkinderen Zoë en Jan waar ik dol op ben. Ze zijn nu zes en drie en halfjaar en ik zie ze heel veel, zowel hier als in Brussel. Vrienden kunnen dat niet vervangen tenzij zij een nieuwe familie worden. 
Bij vrienden spelen andere motieven vaak een rol, terwijl familiebanden net als een anker zijn.

Als u de burgemeestersjerp wordt aangeboden zult u die dan aanvaarden?
Dan zal ik die terug aannemen en de plannen die we hebben uitvoeren. 
Bij die plannen hoort natuurlijk de bouw van het casino, een project dat een nieuwe dimensie geeft aan Knokke-Heist en een grote impact zal hebben op de regio. 
Het is een project dat door privé-investeerders moet worden gedragen, zoals ook La Réserve en het hotelproject Duinenwater. 
Dat zijn grote projecten die op zowat 1 à 1,5 miljard euro komen voor de gemeente, maar die een enorme boost zullen geven aan onze gemeente. 
Trouwens iemand die blijft staan, gaat achteruit, en wij gaan vooruit.

U wou wat meer rust dit jaar. Hebt u dat gevonden?
Ik ben te voet naar Santiago de Compostella geweest, 780 km in 27 dagen. Dat was acht à tien km per dag, een herademing. De tocht maakte ik helemaal alleen met rugzak en in jeans. 
Zowel psychologisch als lichamelijk is dat gezond en Ik kan het iedereen aanraden. Je bent niet verplicht om te spreken, geen telefoon, geen dagbladen... 
Zo word te niet geconfronteerd met slecht nieuws en kom je tot rust.

Waarom hebt u die tocht ondernomen ?
Uiteindelijk had ik niet genoeg kunnen rouwen om het overlijden van mijn goede vriend John Goossens en ook niet om mijn ex-vrouw Patricia, zij was mijn beste vriendin. Die tocht heeft mij bij de verwerking geholpen. Je bent totaal buiten je context, het is een confrontatie met jezelf want na drie dagen stappen, kun je echt niet meer liegen tegen jezelf. Daarbij komt nog dat Spanje een prachtige streek is. 
Dit jaar maak ik de tocht opnieuw maar langs een andere route, ik vertrek op 1 september en normaal moet ik aankomen op 28 september.

Het is zomer maar hebt u eigenlijk wel verlof?
Ik ben in verlof in mijn eigen gemeente, en dat is een enorm voordeel. Ik denk dat weinig burgemeesters dat kunnen zeggen. Ik leef in een gemeente met alle voordelen van een stad zonder de nadelen. 
Als ik thuis ben, voel ik mij in verlof, dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. 
Ik ben ook zeer gehecht aan deze regio, voor mij is dit de schoonste regio. Het is hier dat de Vlaamse schilders hun kleuren hebben uitgevonden. Deze regio met Damme, het Zwin en Brugge zal altijd de moeite waard zijn.

De kwaliteit van Knokke-Heist ligt u na aan het hart.
Het opkomen voor de regio en de gemeente levert een meerwaarde, we kunnen hier alleen maar bij winnen. In een gemeente waar er kilometers fietspaden zijn, een gemeente waar de zwakke weggebruiker zich veilig voelt, waar de mens zich veilig voelt, waar de politie zich inspant om die veiligheid te garanderen is de sfeer optimaal. 
Dat is iets wat normaal zou moeten zijn in ons land, maar dat is jammer genoeg niet overal zo.

Heerst er hier een onveiligheidsgevoel bij de mensen?
Wij voelen ons hier niet onveilig. Wat volgens mij de mensen het meest een onveilig gevoel geeft, is de kleine criminaliteit. Het is domme criminaliteit, baldadigheden zoals het kraken van bomen of met een sleutel een schreef zetten in de wagen en vuilbakken scheuren. Dat trachten wij te vermijden. 
Critici moeten dan wel niet afkomen met schending van de privacy als we bijvoorbeeld camera's zetten. Als het gaat over de veiligheid van de mensen bestaat er geen privacy. 
Iemand die bomen kraakt, heeft daar geen recht op. Iets anders is het natuurlijk als er iemand aan het wandelen is met andermans vrouw. 
Niemand zal je daarvoor storen, tenzij je een crimineel bent. Dus camera's zullen geen inbreuk vormen op de privacy, dat is larie.

Waarom wordt u nogal gemakkelijk in de media opgevoerd met forse uitspraken?
De media veranderen gemakkelijk mijn woorden en halen ze uit de context en dat wordt dan op die manier geïnterpreteerd. 
Ik zeg van tijd tot tijd luidop wat andere mensen denken, zoals over het feit dat wateroverlast niet zou mogen bestaan. Maar politici willen daar zelf de waarheid niet over zeggen. 
Ik wel, ik ben politiek ongebonden. Ik ben een vrij mens en op die manier kan ik bepaalde zaken onderlijnen. Als de ideeën waar ik voor sta niet passen, is dat geen probleem voor mij. 
Ik heb nog duizend andere zaken waar ik mij mee bezig kan houden.