Community house op marktplein Heist.

vrijdag, 4 juli, 2014

De blokkendoos die burgemeester L. Lippens in gedachten heeft zou er over drie jaar toch komen.
Het is moeilijk te geloven dat de Heistenaars zich met dit project kunnen verzoenen, al heeft de burger hierop weinig of geen inspraak, wat Lippens verlangt is wet.
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt binnen drie jaar te kunnen starten met de bouw van het spraakmakende 'community house' in Heist.
Het opvallende gebouw komt er op de plaats van het huidige stadhuis, en zal zowel een nieuwe raadszaal, handelszaken als appartementen bevatten.

Dat dit project is weerhouden zal wel te maken hebben dat het een ontwerp is van toparchitecten Jacob & Macfarlane uit Parijs.
De blokkendoos zou centraal op het plein komen en bestaat uit een holle kubus van 40 op 40 meter oppervlakte en 40 meter hoog.
De hoogte is al met vijf meter verminderd dan tijdens de voorstelling van de plannen in maart.
Ondergronds wordt een parkeerruimte voor 250 wagens gemaakt, net als een multifunctionele zaal van 150 vierkante meter voor sociaal-culturele activiteiten. 
Op het gelijkvloers en op de eerste verdieping van de kubus staan een trouw- en raadszaal gepland, en ook een bibliotheek en spelotheek.
De badstad zal er prat op kunnen gaan twee bib’s en twee spelotheken te bezitten. Vraag is of dit wel financieel verantwoord is. 
Er komen ook kantoren voor de dienst Burgerzaken en de wijkpolitie en horeca- en handelszaken.
De andere verdiepingen wordt ingenomen door een 70-tal appartementen voor betaalbaar wonen.

Het ontwerp zal nu verder verfijnd worden, onder andere rond schaduwinval en inkijk. 
In oktober zal dan het definitieve ontwerp voorgesteld worden op de tentoonstelling Horizon 8300 in Cultuurcentrum Scarpoord. 
Het gemeentebestuur hoopt alvast in 2017 te kunnen starten met de bouw. De eerste stap is nu het opmaken van een ruimtelijk uitvoeringsplan. 
Momenteel wordt er met geen woord gerept wie er zal opdraaien voor de bouwkosten.
In het verleden werd er geopperd dat de bouw van het nieuwe casino de gemeente geen euro zou kosten, maar over de bouw ervan staat men nog nergens.
Goed mogelijk dat het in Heist dezelfde toer opgaat.