Nieuwsarchief

2018

februari 1, 2018

Burgemeester Lippens blijft de twaalfde man achter R Knokke FC

De oppositie met in hoofde Luc Dieltiens (N-VA) hekelt dat er nogal wat onduidelijkheid is naar aanleiding van de mogelijke toetreding van RKFC tot de profliga en de geplande investeringen van de gemeente die niet voldoen aan de eisen van de Liga.
Dat zei hij tijdens de gemeenteraad.

Volgens het raadslid moeten RKFC en het college van burgemeester en schepenen die voor grote uitdagingen staan, duidelijke afspraken op papier maken om de toekomst voor te bereiden.
Een nefast scenario zoals met Molenhoek moet ten alle prijs vermeden worden.
Bovendien vroeg N-VA dat de gemeente de coördinerende rol opneemt voor een geïntegreerd voetbalbeleid, op maat van Knokke-Heist waar toptalent kan doorgroeien, waar plaats is voor een topploeg maar waar ook plaats is om jeugd en volwassenen kansen te geven te voetballen zonder competitiedruk.
Volgens burgemeester Lippens zijn er regelmatig contacten en overlegmomenten tussen het gemeentebestuur de gemeentelijke diensten en RKFC.
Ook zijn er recent nog gesprekken geweest tussen RKFC en de voetbalbond met het oog op de mogelijke stap naar de profliga als men zo blijft voetballen.

Wordt vervolgd . . .

juli 26, 2018

Burgemeester Lippens opnieuw in aanval tegen plannen Weyts

In Knokke-Heist zou het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse overheid eerstdaags 28.000 folders in de bussen van Knokke-Heist verdelen om de realisatie van een proefeiland op 1 km voor de kust van Knokke-Heist te promoten.
“Blijkbaar beschikt het agentschap over voldoende financiële middelen om zonder enig overleg met de gemeente de verborgen agenda van Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts publiek te maken”, is burgemeester Graaf Leopold Lippens scherp. “Dit is een zoveelste bewijs dat achter de schermen reeds alles met de baggerlobby is bedisseld. Ik heb de indruk dat voor Minister Weyts een objectief afwegen van alle bezwaren uit de toeristische sector niet meer nodig is en dat zijn absurd plan tegen beter weten in per se moet klaar zijn tegen de Vlaamse verkiezingen van 2019", aldus de burgemeester.

De minister verklaarde eerder al niet opgezet te zijn met dergelijke uitspraken.
”Burgemeester Lippens wordt in alle processtappen en elk overleg betrokken.
Het is spijtig vast te stellen dat hij desondanks foutieve informatie verspreidt en de eigen bevolking bang tracht te maken met onwaarheden”, zei Weyts in HLN.

augustus 11, 2018

Burgemeester Lippens start campagne tegen komst eiland voor kust

De burgemeester van Knokke, graaf Leopold Lippens, heeft een gespecialiseerd advocatenkantoor de opdracht gegeven alle juridische middelen in te zetten om de bouw van een proefeiland voor de kust te dwarsbomen.
Hij is daarvoor gisteren met een affichecampagne gestart.
Lippens wil zijn inwoners waarschuwen en hoopt dat ze massaal zullen reageren als de plannen concreet worden.
De Vlaamse regering wil onderzoeken of zo’n kunstmatig eiland, dat een kilometer in zee zou komen, Knokke beter beschermt tegen zware stormen.
Lippens is ervan overtuigd dat een eiland zo dicht bij het strand toeristen zal afschrikken, de waarde van appartementen op de zeedijk zal doen instorten en waterrecreatie onmogelijk zal maken, vooral omdat er nog amper golven zullen zijn.
“Straks varen ook nog eens binnenschepen vanuit Zeebrugge tussen het eiland en ons strand richting Antwerpen. Dit wordt een open riool van scheepsolie en afval.”
Kustmorfoloog Philip Konings bevestigt de plannen.
“Maar onderzoekers hebben ook al hun bedenkingen geformuleerd.
Ik begrijp de burgemeester, want zo’n eiland kan flinke gevolgen hebben voor zijn badstad.
Het is als het openen van de doos van Pandora: je kan de gevolgen niet allemaal inschatten.”

Stunt
N-VA-kamerlid Cathy Coudyser uit Knokke-Heist is ‘not amused’ met de campagne.
“Dit is een stunt van Lippens voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Niks doen is voor Knokke geen optie, want de kust is hier een zwakke zone.
De alternatieve oplossingen zijn trouwens slechter.”

Onze mening
Inderdaad we kunnen ons niet ontdoen van de gedachte dat dit de zoveelste stunt is van Burgemeester Leopold Lippens in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.
Wat kan hem het schelen wat de toekomst te bieden heeft i.v.m. de opwarming van de aarde en het hoger worden van de zeespiegel.
Hij heeft (zoals ik trouwens) hier nog maar een paar jaar rond te lopen. Dat belet niet dat je verder moet kijken dan je neus lang is.
Als je kijkt wat Nederland al doet om zich te wapenen tegen zware stormen, daar mag België een voorbeeld aan nemen. Cadzand bad, Nieuwvliet, noem maar op.

En dan nog dit. Wie zal dat advocatenkantoor, studies, affiches betalen?
Wat dacht u?
Reden te meer om eens goed na te denken of hij wel geschikt is om nog eens een mandaat als Burgemeester uit te doen . . .

oktober 15, 2018

Knokke-Heist: wie anders dan Lippens?

Gemeentebelangen heeft in Knokke-Heist een absolute monsterscore behaald van 70,2 procent.
Huidig burgemeester Leopold Lippens haalde zoals verwacht met voorsprong het meeste voorkeurstemmen.
Grote verliezer is N-VA, dat in vergelijking met 2012 drie zetels verliest.

“We blijven de komende jaren vechten tegen het bastion van Gemeentebelangen. Politiek leeft jammer genoeg niet in onze gemeente”, zegt Cathy Coudyser.

Onze mening.

Niet moeilijk om een monsterscore neer te zetten, wanneer je al jaren een partij uit de grond gestampt hebt die CD&V, Open VLD en alle postjes zoekers hebt samengebracht in een partij Gemeentebelangen.
In onze ogen is dit kiezersbedrog.
Ik wacht de dag af dat opa Leopold Lippens politiek niet meer actief zal zijn en zijn partij aan diggelen zal vallen.

De partij van Leopold Lippens haalde een monsterscore van 70,2 procent.
Daarmee doen ze zo’n zes procent beter dan in 2012.
De graaf zelf haalde 7.420 voorkeurstemmen, meer dan 1.000 meer dan in 2012.
Helemaal onverwacht komt de uitslag natuurlijk niet.
Burgemeester Lippens is al sinds 1979 heer en meester in Knokke-Heist en liet eerder verstaan zijn sjerp niet snel te willen afgeven.

N-VA verliezer

In de verre achtergrond is N-VA de grote verliezer. De partij verliest 5 procent en is opnieuw veroordeeld tot de oppositie.
Al verliezen ze wel enkele zetels.
Lijsttrekker Cathy Coudyser reageert sportief.
“De kiezer heeft gekozen voor de drie partijen samen (Gemeentebelangen, red.).
Sowieso is het moeilijk om daar tegen op te boksen.
Maar we geven zeker niet op”, aldus Coudyser.
Ook het verlies van zetels in de gemeenteraad ziet de partij niet als een groot nadeel.
“De oppositie is nu iets meer verdeeld.
Ook Groen-sp.a en Vlaams Belang komen erbij. Onbelangrijk is dat niet.
Zelf ben ik zeker van plan om me de komende jaren in te zetten voor de gemeente.
N-VA zal opnieuw zes jaar hard werken om de kiezer te overtuigen van het nefaste huidige beleid. We gooien de handdoek dus zeker niet.”

Groen-sp.a

Bij de nieuwe kartelpartij Groen-sp.a reageren ze tevreden op de uitslag.
Ze haalden 7,7 procent van de stemmen binnen.
“In de eerste plaats onze felicitaties aan burgemeester Lippens en zijn lijst”, zegt kopman Luc Lierman.
“Al ben ik wel verwonderd dat Gemeentebelangen opnieuw groter is geworden.
Tijdens de debatten had ik een ander gevoel.
Het enige wat ons rest is tijdens de komende zes jaar volop oppositie voeren.”
Ook Vlaams Belang, dat op het nippertje met een lijst kwam, haalde een zetel binnen en strandt op 5,9 procent.

december 7, 2018

Protest van Lippens loont.

Grote opluchting er komt géén proefeiland voor de kust van Knokke-Heist (al gaat Ben Weyts niet akkoord)
Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) heeft de zone geschrapt uit het definitieve Marien Ruimtelijk Plan (MRP) dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad.
Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) had voor zo’n eiland gepleit, maar dat komt er dus niet.
Al is dat volgens Weyts evenwel nog steeds geen uitgemaakte zaak ...

Het proefeiland voor de kust van Knokke-Heist, waarmee de Vlaamse regering wou onderzoeken of een kunstmatig eiland de badstad beter kan beschermen tegen zware stormen, veroorzaakte de voorbije maanden verhitte discussies in de lokale én nationale politiek.
Burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) liet eind juni in deze krant optekenen dat de plannen ‘het einde van Knokke-Heist’ zouden betekenen.
“Wij willen onze badplaats aan de Noordzee met zijn bruisende golven en prachtig uitzicht behouden en zeker geen eiland vlak voor ons strand neergepoot zien. Wij zouden een kanaal overhouden zonder golven, zonder charme, waar alles blijft drijven, een dode zee… Onaanvaardbaar!
Willen ze de kust echt kapot?”
Leopold Lippens moet als verantwoordelijke burgemeester toch inzien dat de overheid juist de kust niet kapot wil, maar ze beschermen tegen de onvermijdelijke ophoging van de zeespiegel ten gevolge van de klimaatopwarming.
Wat volgde was een kruistocht van de graaf die zich als doel had gesteld om ‘zijn Knokke-Heist’ te redden. Daarvoor ging hij zelfs persoonlijk flyeren op straat en bij lokale handelaars. 

Enkele jaren geleden foeterde Lippens ook tegen de komst van het windmolenpark op de Thornton bank. Dit zou het uitzicht van Knokke-Heist schenden.
Lippens blijft zich gewoon tegen elk initiatief kanten die vooruitgang betekenen.

Opwarming van de aarde

De opwarming van de aarde doet de zeespiegel stijgen en er hangt ons mogelijk ook nog die 1000-jarige storm boven het hoofd.
Dat weten we al jaren en daarom is er ook al sinds jaar en dag een Masterplan kustveiligheid met maatregelen om onze kustveiligheid te garanderen tot 2050.
Het gaat vandaag dus allerminst om een dringend probleem dat stante pede opgelost moet worden.
Dat de Vlaamse overheid nu al op zoek gaat naar oplossingen om onze kust ook na 2050 te beschermen, is uiteraard een goede zaak.
Maar waarom kiezen ze nu precies voor een eiland? Waarom moet dat er zo snel komen?
En dan nog wel op een boogscheut van ons strand?

Door de uitbouw van de haven van Zeebrugge is Heist West aan het verzanden.
Maar de stranden van Knokke en het Zoute moeten voortdurend opgespoten worden om de kust te beveiligen tegen overstromingen.
Dit kost de Vlaamse overheid handenvol geld.
De aanleg van een kunstmatig eiland is een mogelijke piste om de kustbeveiliging op een goedkopere manier te garanderen.
Let wel: het is absoluut niet zeker dat zo’n eiland onze kust echt kan beschermen.
Er moet immers nog verder onderzoek gebeuren naar de mate waarin een eiland opkomend water het hoofd kan bieden.

Burgemeester het zou u sieren moest u om de haveklap stoppen met al uw onnozele beweringen.

Open riool
Lippens was ervan overtuigd dat een eiland zo dicht bij het strand toeristen zou afschrikken, de waarde van appartementen op de zeedijk zou doen instorten en waterrecreatie onmogelijk zou maken, vooral omdat er nog amper golven zouden zijn.
“Straks varen ook nog eens binnenschepen vanuit Zeebrugge tussen het eiland en ons strand richting Antwerpen.
Het wordt een open riool van scheepsolie en afval”, klonk het streng.
De burgemeester nam een gespecialiseerd advocatenkantoor onder de arm en startte een affichecampagne in de badstad.
Zijn politieke tegenstanders zagen er een handige verkiezingsstunt in voor de verkiezingen van 14 oktober, maar dat ontkende Lippens.
Na maandenlang gepalaver is er nu echter eindelijk duidelijkheid: er komt definitief géén proefeiland voor de kust van Knokke-Heist. 

Niet zwart op wit
De federale regering heeft bij de tweede lezing van het Marien Ruimtelijk Plan 2020-2026 het testeiland voor de kust van Knokke-Heist geschrapt. 
“Vlaanderen heeft niet op tijd kunnen aantonen met een kosten-batenanalyse en een milieueffectenrapport dat een eiland de beste en enige manier is om onze kust op lange termijn te beschermen tegen stormen.
Daarom heb ik het zone voor het testeiland uit het Marien Ruimtelijk Plan gehaald.
Ik ben een wetenschapper: als de feiten niet zwart op wit of tafel liggen dan moeten eerst andere alternatieven bekeken worden”, legt De Backer uit.
Wel behoudt het plan de focus op kustbescherming met andere middelen.

Burgemeester Graaf Léopold Lippens reageert opgelucht:
“De aanleg van zo’n eiland voor de kust van onze mooie badstad zou een ramp betekend hebben.
Bijna 30.000 inwoners en tweede verblijvers van Knokke-Heist tekenden de petitie tegen het testeiland.
Tevens werden bijna 5.000 bezwaarschriften ingediend bij de FOD leefmilieu om de schrapping van het testeiland uit het MRP te vragen.
Ik ben bijzonder verheugd dat Staatssecretaris Philippe De Backer naar deze bezorgdheden geluisterd heeft!
De gemeente Knokke-Heist zal nu met het Vlaams Gewest samenwerken om de beste mogelijkheden te bestuderen om onze kust op lange termijn te verdedigen.
Hierbij moet gezocht worden naar een oplossing die kustverdediging, toerisme en ecologie met elkaar verzoent.”

Extra zand om strand te verhogen
De gemeente is ook opgelucht dat er verder wordt gezocht naar andere oplossingen.
“We vinden het dan ook heel positief dat de Vlaamse regering net vandaag een investering van maximaal 17 miljoen euro voor een grote zandsuppletie goedgekeurd heeft.
Deze zandsuppletie dient om het veiligheidsniveau te verhogen”, klinkt het. 

Of ze in Knokke-Heist helemaal op beide oren mogen slapen, is evenwel niet zeker.
Volgens minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gaat het slechts om een vormelijke ingreep.
“De staatssecretaris heeft me persoonlijk bevestigd dat er inzake het proefeiland niets gewijzigd is.
Ook in zijn aangepaste vorm maakt het Marien Ruimtelijk Plan van De Backer de aanleg van een proefeiland perfect mogelijk”, aldus de N-VA’er.

december 7, 2018

Lippens steekt lichtjes aan van eerste Lichtfestival

Knokke-Heist wordt de volledige eindejaarperiode omgetoverd tot een spectaculair lichtsprookje.
Met een jaarlijkse investering van 750.000 euro hoopt de gemeente om extra toeristen te lokken.
Het interactieve festival is gebaseerd op het verhaal van ‘De kleine prins’.
“Reden te meer om tijdens de donkerste periode van het jaar een bezoek te brengen aan onze gemeente”, zegt burgemeester Leopold Lippens.

Het was met zichtbaar plezier dat burgemeester Lippens op het Albertplein de knop indrukte om het allereerste Lichtfestival in Knokke-Heist officieel geopend te verklaren.
Langs een parcours van zo’n drie kilometer kunnen toeristen – en uiteraard ook inwoners – de komende weken het verhaal van ‘De kleine prins’ ontdekken.
Op negen verschillende locaties zal er een interactieve lichtshow gratis te zien zijn.
Ook de rest van de kerstverlichting in Knokke-Heist is vernieuwd én aangepast aan het thema.
“Met het organiseren van een eigen Lichtfestival willen we een gezellige en unieke kerstsfeer creëren. Het is de ideale manier om de donkerste periode van het jaar meer licht te geven.
Zo zullen de winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente feestelijk en feeëriek verlicht worden door planeten en glinsterende sterren.
Het verschil met de vorige jaren zal gigantisch zijn.
Het eerste Lichtfestival van Knokke-Heist krijgt sowieso een volgende editie in 2019 en 2020.
Dan wordt de reis van de kleine prins vervolgd”, zegt Lippens.

App op smartphone
Om het de bezoekers gemakkelijk te maken, is er een applicatie ontwikkeld voor smartphones.
Op de app vind je naast de praktische informatie ook een interactieve kaart die de locatie aangeeft van de verschillende lichtkunstwerken.
Bij elk lichtkunstwerk krijgt de bezoeker via een trackingsysteem informatie.
Op verschillende plaatsen zal er ook interactie mogelijk zijn.
Curator Jean Pierre Deschepper verwacht veel van het evenement.
“Het Lichtfestival onderscheidt zich van andere lichtfestivals door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt.
Dit verhaal is de leidraad om door de creatie van belevingselementen het nachtelijk landschap voor inwoners en bezoekers te transformeren.
Tijdens een bezoek aan het Lichtfestival zijn sleutelwoorden als verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie een must”, zegt Deschepper.

750.000 euro per jaar
Het prijskaartje voor het lichtfestival rond De Kleine Prins is niet min.
Jaarlijks kost het de gemeente 750.000 euro – alle andere kerstverlichting inbegrepen.
Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele vindt het evenwel een weloverwogen investering. (Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt . . . )
Hij kijkt ook verder dan de verlichting alleen.
“We willen bezoekers betoveren door naast het Lichtfestival ons ongeëvenaard shoppingaanbod mee naar voren te schuiven”, aldus Wittesaele. 

Het Lichtfestival is te bezichtigen op 8, 9, 15 en 16 december en van 21 december tot 6 januari, telkens tussen 17 en 22 uur.